Exkurze 2. ZA, 2. ZAB a 1. AZT do Prahy

V úterý 9. dubna 2019 se uskutečnila exkurze tříd 2. ZA, 2. ZAB a 1. AZT do Prahy. Studenti navštívili Národní památník hrdinů heydrichiády při pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. V kryptě kostela se v roce 1942 ukrývalo sedm československých parašutistů v době po atentátu na Reinharda Heydricha a 18. června 1942 zde proběhl boj mezi nimi a příslušníky SS a gestapa. Na studenty čekal krátký dokumentární film a poté prohlídka samostatné krypty a kostela s průvodkyní.

Poté se studenti přesunuli na Neviditelnou výstavu na Novoměstskou radnici. Neviditelná výstava studentům přiblížila svět nevidomých lidí. Výstava měla dvě části – osvětlenou a neosvětlenou.
V osvětlené části si studenti mohli vyzkoušet různé hry pro nevidomé a pomůcky pro jejich každodenní život. V neosvětlené části se studenti střídali po skupinkách a každou skupinku provázel nevidomý průvodce. Výstava se odehrávala v temné místnosti, kde se dalo orientovat pouze pomocí některých smyslů, hlavně hmatu a sluchu – pochopitelně. Studenti si mohli vyzkoušet orientaci na různých místech například v bytě, na rušné ulici, v galerii, v lese a nakonec v restauraci, kde si mohli i zkusit zaplatit pití, vypít si ho a zároveň si popovídat s jejich průvodcem. Studenti si mohli alespoň na jednu hodinu vyzkoušet, jaký je život nevidomých lidí.